De la an la an, medicii de familie sunt tot mai puțini, mai îmbătrâniți și mai epuizați. Reprezentanții Casei de Asigurări de Sănătate Buzău spun că mulți dintre doctori sunt în vârstă și se află deja în prag de pensionare. Dacă vor alege să nu mai rămână în activitate, atunci sistemul riscă să intre în colaps. Spre exemplu, cel mai vârstnic medic de familie din Buzău are 75 de ani.
Puținii care mai aleg această specialitate preferă să-și găsească locuri în orașe, unde au acces la aparatură și investigații moderne. Oamenii nu văd încă soluții concrete pe termen lung, iar autoritățile nu reușesc decât să aplice pansamente temporare. Cu tot mai puțini doctori, cel mai mult suferă pacienții din mediul rural. În ultimii 7 ani, Buzăul a pierdut în jur de 10% din medicii de familie. Conform unui raport al Ministerului Sănătății, în 2022, județul Buzău figura cu 12 localități fără medic de familie. Acum numărul a scăzut, dar nu cu mult, la 8. După medicul nou venit la Bozioru, o altă comună va avea parte de un doctor, care vine …tocmai din Constanța. Este vorba despre Gura Teghii, cu o populație de peste 2000 de oameni. Totuși instalarea lui în cabinetul din Gura Teghii este de durată. Și asta din cauza birocrației, o altă piedică în calea normalității.
La acest moment, Casa de Asigurări de Sănătate Buzău are încheiate 176 contracte cu 181 medici de familie. Potrivit reprezentanților CJAS Buzău, necesarul de medici de familie din județ este de 256, dintre care 100 în mediul urban şi 156 în mediul rural.